Back to top

Какво кафе може да си поръчате в Италия

Б&Н маг

В Италия е традиция да се пие кафе, италианците са пристрастени към кафето и кафенетата са пълни по всяко време на деня. В Италия наричат кафенето "бар" и италианците винаги започват деня си с кафе и сладкиши в местния бар.

В Италия се пие голямо количество кафе, те пият кафето бързо на бара на крак, в малки дози, разпределени през целия ден. Те са създали цяла култура за приготвянето и пиенето му.

За системата Nespresso (Неспресо)

Кафе което се продава в еднократни дози е известно още като Self Service Coffee и се развива под различни форми още от 70-те години. Системата е измислена за да можем да си приготвяме качествено и вкусно еспресо у дома, а не само с помощта на професионален бариста в добро кафене. На този принцип са известни различни начини на пакетиране: филтър дози (pod), капсули, на таблетки или друг вид пакетчета. 
 

Какво е Coffee Pod (кафе-доза)?

кафе-доза
Кафе дозата е подобна на чаената торбичка, като вместо чай съдържащ точно премерено количество смляно кафе, опаковано в хартиен филтър, готово да се сложи в кафе машината. Филтърът е направен от хранително безвредни материали и се разгражда в околната среда, като същевременно съхранява вкуса и аромата на кафето до момента на употреба. За това в много развити страни е предпочитана пред капсулите за кафе.
 

Как да приготвим перфектно еспресо

Еспресото може да бъде направено с различни сортове кафе. В някои региони се предпочита средно печено кафе, докато в други региони се предпочита по-силно печено. Например в Съединените щати се предпочита тъмно печено, тъй като основните компании, които внасят еспресо кафе (като Starbucks) са били повлияни от това, което се пие в южната част на Италия.

Най-добре е да ползвате прясно изпечено кафе. Свежестта е много важна, за да получите ароматно и богато на вкусове кафе. Кафето е най-ароматно един-два дни след печенето.

Светът на кафето

Кафето расте в тропически, зелени и буйни райони, където през цялата година падат обилни дъждове, а средната температура варира между 17 и 23°. То може да живее до 2 000 метра надморска височина, но цъфти само когато температурата е над + 15 °.

Има много различни видове, но най-култивираните и комерсиализирани са Coffea Аrabica (Арабика) и кафе Canephora, известни като Робуста. Всеки вид произвежда плодове с различни характеристики.