Безкофеиновото кафе

Безкофеиновото кафе

Какво отличава безкофеиновото от нормалното кафе с кофеин. Качествено безкофеиново кафе не трябва да отличава по вкус от нормалното кафе. Поради значително намаленото съдържание на кофеин, може да забележите лека, но отличителна разлика по отношение на вкуса и мириса.

През 1819 г химика Фридлиб Фердинанд Рунге е първият учен, който идентифицира и изолира кофеина и открива как да декофеинизира кафеените зърна. Безкофеиновото кафе е кафе е обработено така, че да съдържа по-малко от 0,1% кофеин. Първият успешен процес на декофеинизация се появява през 1903 г. в Швейцария. Макар процесът да е създаден през 30-те години на 20 век, той влиза в производството на кафе чак през 80-те години. 

Кафето без кофеин за пръв път се предлага в търговската мрежа през 1906г. в Германия. Създадено е от Лудвиг Розелиус, който смятал, че баща му е починал от прекомерна консумация на кафе с кофеин, и решава да създаде рецепта за кафе, която да запази вкусовите характеристики на кафето, но да изключи кофеинът. По време на едно от пътуванията му за доставка на кафе на зърна, част от кафето попада в морска вода и се накисва. Но при сваряването на кафето той установява, че водата е премахнала по-голямата част от съдържанието на кофеин от зърната, без обаче морската вода да е променила вкуса на напитката. Това откритие води до патента на Розелиус за начин на премахване на съдържанието на кофеин от кафето чрез пара, процес, който се използва и до днес.

Кафето без кофеин се прави от естествени кафе зърна, които преминават през процес, чрез който се премахва по-голямото съдържание на кофеин. Има много начини да получите кафе без кофеин. Най-широко използваните са методът с директен разтворител , индиректният процес с разтворител , швейцарският воден метод и методът с въглероден диоксид . 

Днес безкофеиново кафе е достигнало нива на вкус и качество, сравними с обикновеното кафе. Освен значително по-малкото съдържание на кофеин, обикновено има много малка разика във вкуса и аромата.