Какво е Coffee Pod (кафе-доза)?

PODS Кафе дозата е подобна на чаената торбичка, като вместо чай съдържащ точно премерено количество смляно кафе, опаковано в хартиен филтър, готово да се сложи в кафе машината. Филтърът е направен от хранително безвредни материали и се разгражда в околната среда, като същевременно съхранява вкуса и аромата на кафето до момента на употреба. За това в много развити страни е предпочитана пред капсулите за кафе.
 
Кафе машините за дози са създадени първоначално в Италия за употреба на работното място, за да могат служителите по-лесно и удобно да се насладят на истинско италианско еспресо в офиса. По-късно, тези машини са приспособени за използване и в ресторанти и заведения. С кафе дозите не е нужно предварително да се настройва кафемелачката за да се смели прецизно кафето, както и да се пресова в цедката. Те са предварително дозирани, пресовани и запечатани в хартиения филтър. След употреба дозата просто се изхвърля. С филтър дозите се приготвя качествено еспресо, кафето остава свежо и ароматно дълго време, машините са лесни за използване и почистване, с тях не Ви се налага използването на кафемелачки.
 
Кафе индустрията е създала различни стандарти по отношение на големината и формата на дозите. Най-често срещани са два вида pods (шушулки): Първия вид са твърди шушулки ESE (Easy Serving Espresso, лесно за сервиране еспресо) направени за направата на кафе еспресо италиански стил. Втория вид са меки шушулки, стандарта използван за кафе машините Philips Senseo, 62 милиметра. Това означава, че всяка доза (шушулка) може да се ползва с всяка кафе машина, която отговаря на дадения стандарт. Филтър дозите осигуряват най-добрите смеси кафе във формат, който опростява получаването на истински добро кафе. Изборът на кафе на дози е едно практично и изключително удобно решение за Вашия офис, дом или заведение.
 
Широкото използване на еспресо кафе дози  машини в дома  става популярно след въвеждането на ESE-стандарта от италианската кафе компания Illy през 1996 г. ESE стандарта шушулки са твърди и са съвместим с повечето машини за традиционно еспресо или с тези, които са специално създадени за приготвянето на кафе дози, и са с размер на 44 милиметра. Всяка доза, която отговаря на стандарта ESE може да се използва във всяка машина за еспресо, ако предварително е отбелязано че  е ESE съвместима. Всяка ESE шушулка съдържа между 6,5-7,5 грама кафе. Твърдите шушулки стандарт ESE са подходящи за любителите на еспресо италиански стил, както и за направата на капучино, лате макиато, афогато.
 
Меките шушулки са най-често в стандарт Senseo - 62 мм. Мляното кафе в меките шушулки не е предварително пресовано и е в свободна форма. То се използва за направата на така нареченото шварц кафе или кафе в американски стил, който е един от най-разпространените начини на пиене на кафе в САЩ и Северна Европа (най-вече Германия).
 
Много компании за производство на кафе машини вече предлагат адаптери заедно с техните машини, за могат да се ползват с тях различни дози.
 
В нашия онлайн магазин ще откриете различни европейски производители на кафе дози и ще  имате  възможност да се насладите на богат избор от различни смеси кафе.