Светът на кафето

Кафето расте в тропически, зелени и буйни райони, където през цялата година падат обилни дъждове, а средната температура варира между 17 и 23°. То може да живее до 2 000 метра надморска височина, но цъфти само когато температурата е над + 15 °.

Има много различни видове, но най-култивираните и комерсиализирани са Coffea Аrabica (Арабика) и кафе Canephora, известни като Робуста. Всеки вид произвежда плодове с различни характеристики.

Кафените дървета и особено арабиката изискват температури между 17 и 23 °, без съществени разлики. Почвата трябва да е богата на хумус и азот. Кафенето не харесва вятъра. За култури без напояване дъждът трябва да е обилен, от 1500 до 2000 мм в продължение на 8 месеца.В екваториалната зона кафевото дърво може да цъфти до 8 пъти през годината.Така че не е необичайно да намерите на едно и също дърво цветя и плод на различни стадии на узряване.

Над две трети от световното производство на кафе е арабика. Тези зърна са по-плоски и имат S-образен канал. Полученото кафе е много ароматно и има ниско съдържание на кофеин. Робустата, както подсказва и името, е много устойчиво растение, което има по-неутрален вкус. Неговите зърна се характеризират с по-закръглена форма и прав канал.

За най-качествени сортове Арабика се смятат кафетата отглеждани в югозападната част на планините на Етиопия, платото Бома в югоизточната част на Судан и, северната част на Кения. В Етиопия все още вирее диворастящо кафе, чиято реколта се събира от местните и се суши на слънце.

Около 3 години отнема на всяко растение да даде първите си плодове на. Всяко дърво, ако се грижат добре за него, произвежда до 6 кг плодове годишно, равно на около 2 килограма зърна. Отнема около 6 месеца, докато плодът стане от първоначалното зелено към характерното тъмно червено.

Когато кафените зърна узреят има два алтернативни начина за събиране. Ръчното обиране на зрелите плодчета, зърно по зърно. Това е най-скъпият метод, но гарантира най-високото качество и еднородност на реколтата. Или с помощта на машини. По този начин събирането на реколтата е по-бърза и по-евтино, но плодът няма да имат еднаква степен на зрялост.

Зърната, от който се произвежда напитката, се извлича от прибрания плод. Има две процедури, които имат различни качествени последици. Най-разпространеният и използван, особено в страни със сух климат, е така нареченият сух метод. Плодовете се почистват, като презрелите, повредени и зелени череши се премахват и се изсушават на слънце в продължение на 2-3 седмици. Семената се олющват с машина, за да се отделят от кората и целулозата, след което се пресяват през сито. Така полученото кафе обикновено се нарича натурално кафе и се характеризира с високо съдържание на захар. Вторият метод е наречен "мокър". Той е по-дълъг и по-скъп, но позволява да се получи кафе с по-богат и по-хомогенен аромат. Първо от зърната се премахва обвивката, която покрива кефеените зърна, обелват се през валяци. След това се оставят да ферментират във вода, за да се отстранят остатъците от целулоза по зърната и след това се сушат. Накрая те преминават през сито. Тези кафета се наричат "измити кафе".